Geplaatst op

Goede voeding voor jouw brein.

Wat is nou goede voeding voor jouw brein? Een goed huishouden in jouw darmen zorgt ook voor een goed huishouden in jouw brein. Ze noemen de darmen niets voor niets het tweede brein. Een goede darmbalans is dus essentieel voor je hersenen en het functioneren ervan. Maar daar blijft het niet bij. Goede voeding zorgt ook voor een hogere weerstand, betere levenslust, mooiere huid etcetera. Gezondheidszoeker ging eens op zoek naar een aantal belangrijke voeding(stoffen) die belangrijk zijn voor een betere focus, goed humeur, meer energie en dus een fijner bestaan.

“Laat voedsel uw medicatie zijn en niet medicatie uw voedsel”

Hippocrates, een van de grondleggers van de geneeskunde had het in zijn tijd al goed gezien. Alles wat wij tot ons nemen heeft invloed op hoe wij ons voelen. Gaande weg de eeuwen lijkt het wel of die kennis is verloren gegaan. Misschien is de focus ook wat meer gaan liggen in het sneller willen verhelpen van ziekten en dat wij steeds sneller geneigd zijn om zo snel mogelijk van ongemak af te komen. In zijn tijd, een paar honderd jaar voor Christus bestonden maaltijden voornamelijk uit veel groenten, brood, fruit, natuurlijke oliën en noten. Laat dit nou net de basis zijn van veel gezonde voeding:

Voeding voor jouw brein:

 • Noten; Veel noten bezitten natuurlijke oliën, daarbij zijn walnoten extreem goed voor de hersenen. Een leuk wistjedatje vanuit de oosterse filosofie. Zij hebben een bijzondere inkijk over de noten. De vorm van noten bepalen voor welk orgaan zij helpend zijn. De walnoot is bijvoorbeeld een goed voorbeeld. Zijn vorm lijkt enorm op die van de hersenen. Maar ook cashewnoten hebben de vorm van nieren en schijnen die goed te ondersteunen.
 • Vette vis; Zalm, makreel, haring zijn een aantal vette vissen. Zij zijn rijk aan Omega-3 visvetzuren en helpen aan het verminderen van het achteruit gaan van het brein. Vooral verse vissen zijn ideaal om de meest hoge Omega-3 gehaltes op te laten nemen.
 • Cacao; En dan te verkrijgen met pure chocolade. In chocolade zitten de stoffen; polyfenolen. Men veronderstelt dat deze stof slagaderverkalking tegengaat. Deze stoffen zitten ook in walnoten, koffie, groenten en olijfolie.
 • Groenten; Groenten, groente en nog eens groenten. Waar eerder in de schijf van vijf nog wordt benoemd dat je per dag 200 gram groenten moet eten, komen er steeds meer geluiden dat 400 tot 600 gram groenten op een dag idealer zijn. En dan ook nog alle soorten en maten. Varieer in kleur. Rauw, gekookt, gefermenteerd, gebakken. Het kan niet op. In groenten zitten bio actieve stoffen, elke kleur levert andere stoffen. Daarbij zitten er in gefermenteerde groenten veel melkzuurbacteriën die een goede uitwerking hebben op de bacteriesamenstelling van jouw darmhuishouden.
 • Koffie; Ook de meest gedronken drank van de wereld heeft een goede uitwerking op jouw brein. Dit feitje is misschien wel het meest bekend; Door de aanwezigheid cafeïne verhoog je jouw alertheid en concentratievermogen. Ze zijn het nog aan het onderzoeken, maar er zijn aanwijzingen dat koffie ook dementie tegengaat, in hoeverre dit alleen met de cafeïne te maken heeft, of andere stoffen die in koffie zitten, daar is de wetenschap nog niet helemaal over uit.

Heb jij nog vragen over voeding voor jouw brein. Of wil je onderzoeken hoe jij dit aan kan pakken? Zoek dan eens tussen de professionals van Gezondheidszoeker. Er zijn diëtisten en voedingsdeskundigen die jou kunnen helpen met het samenstellen van eetgewoontes voor jouw lichaam. Ieder lichaam is immers anders dus wij adviseren altijd op jouw lijf te vertrouwen. Maak het ook niet te moeilijk voor je zelf en eet ook zeker wat jij lekker vind!

Geplaatst op

Op zoek naar meer zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen. Als wij het woord gaan ontleden komt het neer op het vertrouwen in jezelf en het vertrouwen in jouw eigen kracht. Het is een houding die je bij mensen kan zien, maar zie jij het ook bij jezelf?

Het zelfvertrouwen is voor iedereen anders. De één vind het binnen zichzelf, de ander vind het belangrijk wat een ander van hem of haar vind. Hoe het ook werkt voor jou, het past op dit moment bij jou zoals het nu is. Is het een onderwerp waar jij meer over wilt weten, of zou je meer zelfvertrouwen willen hebben? Dan is het volgens ons zeer belangrijk dat je zelf durft te onderzoeken wat zelfvertrouwen voor jou betekent en hoe jij jouw zelfvertrouwen ziet.

Alles wat je in dit leven nodig hebt, zijn onwetendheid en zelfvertrouwen, dan is je succes verzekerd.


Om te beginnen is het interessant om te weten waar jij jouw kracht uit haalt? Het kan iets zijn wat jij goed kan, jouw talent. Het kan iets zijn wat jij voor een ander kan betekenen en mocht je het niet goed weten van jezelf, vraag het dan eens aan een ander. Iemand die jij vertrouwt en dicht bij jou staat heeft vaak wel een passend antwoord op die vraag. Wil je er meer mee doen dan alleen erover te praten met bekenden, ga dan eens aan de slag met een professional. Stapsgewijs zul je dan jouw eigen ontwikkelingen gaan zien.

Ik heb weinig zelfvertrouwen

Wij begrijpen dat als je weinig zelfvertrouwen hebt, het lastig is om jezelf hier overheen te zetten. Onderwerpen zoals vertrouwen, angst, spanning en faalangst zijn meestal hetgeen wat jou tegen kan houden om hiermee aan de slag te gaan. Wij willen je hierin wel graag een wat verrassende tip meegeven:

Niets geeft meer zelfvertrouwen dan een masker.


Dus mocht je met dit onderwerp aan de slag willen zet dan het masker even op wat jou kan helpen om de drempel over te gaan. Leer hem vervolgens met een professional ook weer af te zetten om weer vanuit jouw kracht te gaan leven!

Geplaatst op

Kenmerken van Stress

De kenmerken van stress zijn voor een groot gedeelte gelijk voor iedereen. De één is er beter tegen bestand dan de ander. Er zijn mensen die niet zonder kunnen, maar er zijn ook genoeg mensen die het liever vermijden. En er zijn ook mensen zijn die er aan onder doorgaan. Hoe kan dit?

Er bestaan verschillende soorten stress, wij lichtten de top drie er even uit:

 • Positieve stress
 • Negatieve stress
 • Chronische stress

Kenmerken van positieve stress:

Een gevoel van enthousiasme voordat je bijvoorbeeld begint aan een wedstrijd of aan de start staat van een nieuwe baan. Dit gevoel komt op voordat het evenement plaatsvind, maar daarna weer verdwijnt, waarna het lichaam weer terugkeert in een ontspannen staat.

Kenmerken van negatieve stress:

De kenmerken voor negatieve stress zijn voornamelijk de factoren die een negatief gevoel geven. Deze gebeurtenis kenmerkt zich door een negatieve ervaring en is niet in het belang van een persoon. Het is een gevoel dat niet vanzelf weggaat. Vaak slaan deze negatieve ervaringen zich op in een gedeelte van het lichaam. De meest bekende is de spanning in de schouders en nek.

Kenmerken chronische stress:

Spanningsproblemen, angststoornissen, chronische moeheid, burn-out, maag- en darmproblemen, nek- en schouderklachten, nervositeit en depressie zijn een aantal uitingen van chronische stress. De balans tussen draagkracht en draaglast is zo ernstig verstoord dat dit een grote impact heeft op de lichamelijke en psychische belastbaarheid. Als dit langdurig aanhoudt dan heeft dit ook invloed op de aantasting van het zenuwstelsel.

Wat kun je doen?

Als jij merkt dat jij hinder ondervind van de kenmerken van stress dan is het altijd de juiste tijd om aan de bel te trekken. Neem wat vaker rust momenten voor jezelf en probeer ervoor te zorgen dat jouw stress huishouden op orde raakt. Mocht je hier zelf niet uitkomen is het van groot belang dat de hulp die jij hierbij denkt nodig te hebben past bij de persoon die jij bent.

Geplaatst op

De kracht van burn-out preventie

De kracht van burn-out preventie zit hem in het begrijpen van de oorzaak. En om een oorzaak te begrijpen, moeten wij eerst bewust worden van het feit dat er een probleem is. Om er vervolgens weer achter te komen hoe dit probleem is ontstaan.

Einstein zei ooit; Je kunt een probleem niet oplossen met de gedachte die hem heeft gecreëerd.

Nu is het helaas niet zo simpel om onze gedachten om te draaien om er voor te zorgen dat er geen probleem meer is en dat de burn-out zich niet meer laat zien. Maar om weer in je kracht te komen staan is het wel van groot belang dat je erkend dat er een probleem is. En dat die erkenning, dat je er hulp bij nodig hebt, omarmt mag worden.

Wat maakt een burn-out preventie dan zo krachtig? Als eerste stap ben je er dan vaak al achter dat je een probleem hebt. De meeste mensen zoeken op de kenmerken van een burn-out. Moe, prikkelbaar, gejaagd, labiel, piekeren, concentratieproblemen, angstklachten zijn een aantal kenmerken van een burn-out en hiermee kan men zich identificeren. Het gevolg van het aanvaarden dat je een probleem en weten welke naam dat heeft, hebt lucht vaak al enorm op. Vervolgens kun je er mee aan de slag.

Preventie verdient attentie:

Door te leren wat de valkuilen zijn voor jou, kun je hiermee preventief aan de slag gaan. Ben je sneller moe of reageer je meer prikkelbaar, dan kan dat een alarmbel zijn voor jou. Door vervolgens een ‘interventie’ voor jezelf in te zetten zorg je ervoor dat je zelf op de rem stapt. Dat is de grootste kracht van burn-out preventie; Dat jij zelf weer in controle bent welke invloed een burn-out kan hebben op jouw leven.

Wil je voor jezelf leren hoe jij op de rem kan trappen? Zoek dan een deskundige die jou kan helpen met burn-out preventie.

Geplaatst op Geef een reactie

De 5 tips voor het vinden van de juiste hulp.

1. Ga op zoek naar de professionele hulp bij wie je een goed gevoel krijgt. Onderzoek heeft uitgewezen dat de uitkomst van een traject voor 80% te danken is aan de vertrouwensband die je hebt met de professionele hulp die jouw helpt.

2. Zorg altijd voor meerdere opties. Ga rustig op onderzoek uit, wat bij jou past. Wij raden aan om meer dan één intake gesprek te plannen om te ervaren bij wie jij je het meest comfortabel voelt.

3. Laat de financiën niet leidend zijn. Meestal is directe hulp op den duur voordeliger. Het lijkt wellicht goedkoper als je bij een professional binnenstapt waarbij de verzekeraar alles of een gedeelte vergoed. Maar flexibiliteit in tijd en duur van een traject kan je soms juist geld besparen.

4. Zoek eens buiten de gewaande paden. Zo nu en dan zijn er klachten die niet oplossen bij een, op het eerste gezicht, ‘logische’ behandelaar. Fysieke klachten kunnen soms een andere oorzaak hebben dan gedacht.

5. Haal kracht uit de de vertrouwensdriehoek: jezelf, de professionele hulp en het proces.    

Geplaatst op Geef een reactie

Vergoede zorg of niet, dat is de vraag.

We leven in een tijd waarin wij steeds meer flexibiliteit vragen van onze omstandigheden. Zo zijn wij gewend geraakt om de kinderen ’s morgens naar school te brengen om ze vervolgens naar een bij- of naschoolse opvang te sturen. Omdat het werk dat wij voornamelijk uitvoeren binnen de schooltijden vallen. De meesten van ons werken 40 uur of meer per week. Sommigen werken één of meerdere dagen per week thuis, hebben een flexibele werkplek, nemen de veertig-urige werkweek voor lief of kiezen voor een part-time baan.

Waar zit het verschil?

Kijken we dan met een schuin oog naar de instanties die wij nodig hebben voor onze gezondheid, dan verandert de flexibele tijd waarin wij leven in een statische vorm.

Binnen de vergoede zorg is het als volgt: Wil je naar de huisarts, kom dan om half acht bij de inloop en hoop dat je de eerste bent voordat je de dag kan beginnen. ’S avonds langs komen na je werk is vaak helaas geen optie. Heb je een vorm van therapie nodig, zijn de werkdagen in de reguliere GGZ gewoon van 09:00 tot 17:00. In het weekend wel tijd? Zij helaas niet voor jou. Waar kun jij dan terecht als je geen extra vrije dagen of dagdelen wilt opgeven voor jouw gezondheidsvragen? Nou ja, bij de meeste zzp’ers, alleen worden die niet altijd vergoed. Het voordeel en de uitzondering die zij voor jou wel maken? Flexibiliteit, aangepast aan jouw tijdstippen en wensen. Niet binnen 45 minuten weer buiten, maar een persoonlijke sessie waar jij centraal staat. De kwaliteit boven de tikkende tijd.

Maar wat maakt het een dan duurder of goedkoper dan de ander? Een simpele rekensom kan ons wellicht uitkomst bieden.

Korte rekensom:

In een regulier behandeltraject (vergoede zorg) van zo’n 10 sessies met een duur van 45 minuten ben je jouw eigen bijdrage kwijt. Dit is momenteel €385,-. Daarnaast komen daar nog de onkosten van de vrije dagen of dagdelen bij. Laten wij daarbij uitgaan van een gemiddeld uurloon van €20,- per uur. Als de therapie/sessie 45 minuten duurt en de reistijd erbij optelt die jij niet aanwezig bent op je werk is dat ongeveer twee uur per sessie, €40,- per keer.

Berekening reguliere behandelcentra:

10 sessies x €40,- = 400,- daarbij opgeteld de eigen bijdrage van €385,- komt tot een totaal van €785,- voor 450 minuten (7,5 uur) aan therapie. €785,- / 7,5 uur maakt €105,- per uur.

Berekening zzp’er:

De gemiddelde prijs van een zzp’er (onvergoede zorg) op het gebied van therapie/coaching/psychologie ligt op €90,-. Omdat de zzp’er vaak om jouw agenda heen kan plannen, kan hij/zij vaak wel voldoen aan jouw wensen. 10 sessies (gemiddeld 60 minuten) van €90,- maakt €900,- voor een totaal van 10 uur therapie. Er zijn geen onkosten vanwege vrije dagen of dagdelen, dus die rekenen wij dan ook niet mee. Voor €900,- heb je een behandeling van totaal 10 uur. Dit komt neer op een gemiddelde van €90,- per uur.

Conclusie:

De conclusie van deze berekeningen is dat jij voornamelijk kiest, wat voor jou het meest prettig is. Het verschil in prijs per uur binnen vergoede en onvergoede zorg laat in deze berekeningen zien dat reguliere zorg niet altijd voordeliger hoeft te zijn, alleen maar omdat er vergoedingen tegenover staan. Want flexibiliteit kost ook zeker geld, maar kan jou ook meer opleveren dan van te voren gedacht.

*Berekeningen zijn op basis van indicaties en bieden geen garantie voor de tarieven van diverse zzp’ers.

Geplaatst op Geef een reactie

De 5 tips voor een goede balans!

Gezondheid is voor iedereen persoonlijk. Zo voelt de een zich goed bij een aantal keer sporten in de week. De ander heeft een uitgebalanceerd dieet waar hij/zij zich prettig bij voelt. En weer een ander vindt stoppen met roken hét allerbelangrijkste onderdeel om weer gezond te worden.

Maar hoe zorg jij hierin voor een goede balans? Er zijn een aantal mogelijkheden waar je aan zou kunnen denken. Gezondheidszoeker zet de belangrijkste punten voor jou op een rij. Uiteraard geldt ook hier weer, dat je vooral mag doen en laten waar jij je prettig bij voelt.


Onze 5 tips:

 • 1. Stel een realistisch doel. Waar wil je heen met de doelen die je stelt en hoeveel tijd en energie wil jij er in steken?
 • 2. Schrijf jouw doelen op. Het werkt bijzonder goed om jezelf eens te herinneren aan de gestelde doelen als deze visueel zijn. Hang ze ergens op, stuur een reminder naar jezelf in je agenda, of vraag een bekende om jou te ondersteunen.
 • 3. Bouw in jouw tijdslijn rustmomenten in. Naast het nastreven van jouw intensieve doelen is het even zo belangrijk om rust te nemen. Gun jezelf daarin ook de waarde van het niets doen.
 • 4. Beloon jezelf met een cadeau. Groot of klein, het maakt niet uit. Maar door jezelf te belonen voor het halen van jouw doelen raak je steeds meer gemotiveerd om de eindstreep te halen.
 • 5. Geef jouw proces de tijd. Red je een doel niet, stel hem dan niet uit, maar verleg het naar een later moment. Het proces is belangrijker dan het doel perse binnen een bepaalde tijd te halen. Er gebeurd altijd wel iets onderweg, dus wees hierin mild voor jezelf.

Heb je bovenstaand allemaal wel eens geprobeerd te doen, maar lukt het jou toch niet om bepaalde processen af te ronden of vol te houden? Ga dan eens op zoek naar een professional binnen de Gezondheidszoeker die jou kan helpen met jouw vragen!