Vergoede zorg of niet, dat is de vraag.

We leven in een tijd waarin wij steeds meer flexibiliteit vragen van onze omstandigheden. Zo zijn wij gewend geraakt om de kinderen ’s morgens naar school te brengen om ze vervolgens naar een bij- of naschoolse opvang te sturen. Omdat het werk dat wij voornamelijk uitvoeren binnen de schooltijden vallen. De meesten van ons werken 40 uur of meer per week. Sommigen werken één of meerdere dagen per week thuis, hebben een flexibele werkplek, nemen de veertig-urige werkweek voor lief of kiezen voor een part-time baan.

Waar zit het verschil?

Kijken we dan met een schuin oog naar de instanties die wij nodig hebben voor onze gezondheid, dan verandert de flexibele tijd waarin wij leven in een statische vorm.

Binnen de vergoede zorg is het als volgt: Wil je naar de huisarts, kom dan om half acht bij de inloop en hoop dat je de eerste bent voordat je de dag kan beginnen. ’S avonds langs komen na je werk is vaak helaas geen optie. Heb je een vorm van therapie nodig, zijn de werkdagen in de reguliere GGZ gewoon van 09:00 tot 17:00. In het weekend wel tijd? Zij helaas niet voor jou. Waar kun jij dan terecht als je geen extra vrije dagen of dagdelen wilt opgeven voor jouw gezondheidsvragen? Nou ja, bij de meeste zzp’ers, alleen worden die niet altijd vergoed. Het voordeel en de uitzondering die zij voor jou wel maken? Flexibiliteit, aangepast aan jouw tijdstippen en wensen. Niet binnen 45 minuten weer buiten, maar een persoonlijke sessie waar jij centraal staat. De kwaliteit boven de tikkende tijd.

Maar wat maakt het een dan duurder of goedkoper dan de ander? Een simpele rekensom kan ons wellicht uitkomst bieden.

Korte rekensom:

In een regulier behandeltraject (vergoede zorg) van zo’n 10 sessies met een duur van 45 minuten ben je jouw eigen bijdrage kwijt. Dit is momenteel €385,-. Daarnaast komen daar nog de onkosten van de vrije dagen of dagdelen bij. Laten wij daarbij uitgaan van een gemiddeld uurloon van €20,- per uur. Als de therapie/sessie 45 minuten duurt en de reistijd erbij optelt die jij niet aanwezig bent op je werk is dat ongeveer twee uur per sessie, €40,- per keer.

Berekening reguliere behandelcentra:

10 sessies x €40,- = 400,- daarbij opgeteld de eigen bijdrage van €385,- komt tot een totaal van €785,- voor 450 minuten (7,5 uur) aan therapie. €785,- / 7,5 uur maakt €105,- per uur.

Berekening zzp’er:

De gemiddelde prijs van een zzp’er (onvergoede zorg) op het gebied van therapie/coaching/psychologie ligt op €90,-. Omdat de zzp’er vaak om jouw agenda heen kan plannen, kan hij/zij vaak wel voldoen aan jouw wensen. 10 sessies (gemiddeld 60 minuten) van €90,- maakt €900,- voor een totaal van 10 uur therapie. Er zijn geen onkosten vanwege vrije dagen of dagdelen, dus die rekenen wij dan ook niet mee. Voor €900,- heb je een behandeling van totaal 10 uur. Dit komt neer op een gemiddelde van €90,- per uur.

Conclusie:

De conclusie van deze berekeningen is dat jij voornamelijk kiest, wat voor jou het meest prettig is. Het verschil in prijs per uur binnen vergoede en onvergoede zorg laat in deze berekeningen zien dat reguliere zorg niet altijd voordeliger hoeft te zijn, alleen maar omdat er vergoedingen tegenover staan. Want flexibiliteit kost ook zeker geld, maar kan jou ook meer opleveren dan van te voren gedacht.

*Berekeningen zijn op basis van indicaties en bieden geen garantie voor de tarieven van diverse zzp’ers.

Reacties

mood_bad
  • Nog geen reacties.
  • chat
    Schrijf een review